Swedenhielms
(2013)

Du är en hedersgumma, Boman!

Den åldrade vetenskapsmannen Rolf Swedenhielm lever i en högborgerlig miljö i 1920-talets Stockholm med sina tre vuxna barn. Barnen är alla välartade och framgångsrika. Hemmet sköts exemplariskt, och med fast hand, av husföreståndarinnan Marta Boman.
Swedenhielm står inför sitt livs största ögonblick: hans framstående forskarkarriär ska krönas med ett välförtjänt Nobelpris. Han är stolt över sina vetenskapliga gärningar, men allra stoltast är han över sin familj och deras – vad han tror – oklanderliga moral.
Men just som han inväntar att tilldelningen av Nobelpriset ska meddelas dyker hans gamle dibror, ”Ockraren” Eriksson, upp med ett mera ovälkommet besked: någon i familjen har systematiskt förfalskat Swedenhielms namnteckning på låneväxlar! Hur ska det nu gå med familjen Swedenhielms höga ideal?


Swedenhielms”, av författaren och dramatikern Hjalmar Bergman (1883-1931), skildrar, liksom så många andra av den svartsynte Bergmans berättelser, hur illusioner krossas, hur den borgerliga idyllen rämnar och hur högmod – ofta – går före fall.

I Scendragets uppsättning gjordes rollen som den godhjärtade, men naive Swedenhielm av Lennart Jonsson, som även stod för manusbearbetning och regi. De tre vuxna barnen spelades av Lennart Eriksson (Rolf jr), Kerstin Spångfors (Julia) och Mathias Svensson (Bo). Som Bos fästmö Astrid sågs Åsa Lauer och som journalisten Pedersen medverkade Pär Wennersten. Roland Andréasson gestaltade ”Ockraren” Eriksson och Rigmor Wilderoth fick, i rollen som det rejäla hembiträdet Marta Boman, gott om tillfällen att fyra av klassiska teaterrepliker som ”Det är den siste i mån’en!” och ”Sätt mej på cell’n!”, vilka med tiden närmast har blivit bevingade ord.

Scenografin, som tog publiken med in i den eleganta överklassvåningen med dyra oljemålningar, äkta mattor och uppstoppade fasaner, var skapad av Kenneth Wiland, som även det här året iklädde sig rollen som konferencier. Innan föreställningen började bjöds publiken en stunds musikunderhållning av Gunnar Johansson och Alina Tjell. Sångtexten som avslutade pjäsen var skriven av Lennart Eriksson.

”Swedenhielms” spelades på Halmstads slotts borggård sommaren 2013.

Mathias Svensson och Kerstin Spångfors i "Swedenhielms" 2013.
- När då? - Den gången jag stod där utanför den store tonge dörren...

Kuriosa: Då trotjänaren Pär Wennersten gjorde comeback, som journalisten Pedersen i "Swedenhielms", efter två års frånvaro på borggårdsscenen, var det en återkomst i dubbel bemärkelse. Han hade nämligen spelat  snokande reporter förut - i Hallarnas uppsättning av "AB Dun & Bolster" på Slottet 2007.