Regissör med gedigen erfarenhet

Mathias Svensson, född 1974, hade i unga år egentligen siktet inställt på en idrottskarriär. Nu för tiden är det teatern som är hans stora drivkraft - även om han gärna framhåller de många likheterna mellan idrotten och teatern.

Teaterintresset väcktes särskilt då han som barn såg många av Nils Poppes friluftsföreställningar på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Senare kom han att själv syssla med teater i olika sammanhang i Knäred och Laholm, och skaffade sig så småningom teaterutbildning på Katrinebergs folkhögskola.

2006 värvades han till Hallarnas skådespelarlag och rollen som Johan Markurell i uppsättningen av Hjalmar Bergmans "Markurells i Wadköping" på Halmstads slotts borggård. Därefter blev han ett mer eller mindre fast inslag i borggårdsensemblen för flera somrar framåt.  2009-10 var han en i gänget som under ledning av Lennart Jonsson och Lennart Eriksson bildade den nya teaterföreningen Scendraget.

Efter rollen som unge Bo Swedenhielm i "Swedenhielms" (en annan Hjalmar Bergman-klassiker) sommaren 2013, och efter en regikurs i Stockholm, har Mathias Svensson mer och mer ägnat sig åt regissörsuppgiften i Scendraget. 2014 stod han för regin till friluftsföreställningen "Fattiga friare" och 2018 till "Bröderna Östermans huskors", båda på borggården. Däremellan agerade han regiassistent i Scendragets uppsättning av "Gröna hissen" 2014-15.

Inspirerad som han är av Poppes Fredriksdalsrepertoar har Mathias Svensson ett särskilt gott öga till författarparet Franz Arnold & Ernst Bachs farser. Det var därför något av en dröm som gick i uppfyllelse när han fick möjligheten att regissera Scendragets uppsättning av "Spanska flugan" på Kulturhuset Najaden i februari 2023.

Vid årsmötet 2023 valdes Mathias Svensson till ny ordförande i Scendragets teaterförening. Hans målsättning är att fortsätta producera teater och underhållning av hög kvalitet och av intresse för en stor publik.

I februari 2024 kan regissör Svensson presentera en ny föreställning baserad på manus av Arnold & Bach: "Hjälten från Tylösand".

Mathias Svensson - regissör för "Hjälten från Tylösand"
Mathias Svensson - regissör för "Hjälten från Tylösand"
Mathias Svensson regisserar My Nyberg och Håkan Eilind i "Spanska flugan" 2023