Simmaren som blev fasadklättrare...

"Hjälten från Tylösand" heter i original "Der kühne Schwimmer" ("Den djärve simmaren") och är skriven av det mästerliga författarparet Franz Arnold och Ernst Bach, vilka stod bakom flera klassiska farser som till exempel "Fars lille påg", "AB Dun & Bolster" och inte minst "Spanska flugan", som Scendraget spelade på Kulturhuset Najaden 2023.

"Der kühne Schwimmer" handlar i originalversionen om Otto von Senff, som ska gifta sig med en betydligt yngre kvinna, som i sin tur tror att Otto har räddat henne från att drunkna under en simtur ute till havs. Vad den unga kvinnan inte vet är att Otto von Senff inte är simkunnig...

I Sverige har pjäsen spelats i olika versioner, men alltid med stor framgång: med Nils Poppe på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, med Stefan & Krister på Vallarna i Falkenberg, med flera.

Senast pjäsen spelades i Halmstad var sommaren 2009 på borggården med Hallarnas skådespelarlag och med Lennart Eriksson som "hjälten". Det var också då som handlingen, genom regissören Lars Classons försorg, knöts till den dramatiska Tylöhusbranden i augusti 1952, och hjälten Otto förvandlades från den djärve simmaren till den höjdrädde fasadklättraren.

Till Scendragets version 2024 har regissören Mathias Svensson utvecklat idén vidare och helt förlagt handlingen till 1950-talets somriga Tylösand, där huvudpersonen Otto Grönberg (denna gång spelad av Tommy Markenroth) tillsammans med sin dotter och sina hembiträden rustar för bröllopsfest i den charmanta villans trädgård. Men hur länge dröjer det egentligen innan idyllen rämnar...?