Hjälten från Tylösand

Halmstad, sensommaren 1952.
I den åldrade gentlemannen Otto Grönbergs hem ute i Tylösand rustas det för bröllop.
Den som ska gifta sig är dock inte, som man skulle kunna tro, den sedan länge vuxna dottern i huset. Nej, det är Otto själv! Och bruden är yngre än hans dotter...
Det är klart att det hastigt påkomna bröllopet väcker ett visst uppseende. Men Otto är inte vem som helst. Han är nämligen en hjälte!
Några dagar tidigare, vid den stora branden på nöjespalatset Tylöhus, räddade han en ung flicka ur lågornas rov. Av tacksamhet lovade hon Otto sin hand.
Det är bara en liten hake i historien: Otto är ju höjdrädd!
Hur kan den som inte ens klarar sig upp till S:t Olofs kapell utan att få svindel, ha vågat klättra upp till övervåningen på Tylöhus för att rädda den unga kvinnan...?

Efter vinterns succé med "Spanska flugan" följer Scendraget upp med ännu en klassisk fars av det tyska författarparet Franz Arnold och Ernst Bach.

Den här gången blir det "Der kühne Schwimmer" ("Den djärve simmaren"), som i Scendragets version heter "Hjälten från Tylösand" och alltså utspelar sig i den rikskända badorten utanför Halmstad 1952. Liksom med "Spanska flugan" står Scendragets Mathias Svensson för regi och manusbearbetning.

Pjäsen har med stor framgång spelats på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, Vallarna i Falkenberg och många andra spelplatser runt om i Sverige. Senast pjäsen spelades i Halmstad var 2009, då med Hallarnas skådespelarlag på borggården och med Lennart Eriksson som den höjdrädde hjälten.

Premiär blir det
lördag 17 februari 2024 på Kulturhuset Najaden i Halmstad.

Vi återkommer fortlöpande med mer information, men boka redan nu in sportlovsveckan 2024 för ett besök på Najaden och vinterns hetaste fars - "Hjälten från Tylösand"!

Vid frågor, kontakta oss på scendragethalmstad@gmail.com

Repetition
12 september 2023