Hjälten från Tylösand
(2024)

Upp och öva nu, Otto!

Halmstad, sensommaren 1952.
I den åldrade gentlemannen Otto Grönbergs hem i Tylösand rustas det för bröllop. Den som ska gifta sig är dock inte, som man skulle kunna tro, den sedan länge vuxna dottern i huset. Nej, det är Otto själv! Och bruden är yngre än hans dotter. Det är klart att det hastigt påkomna bröllopet väcker ett visst uppseende.
Men Otto är inte vem som helst. Han är en hjälte! Några dagar tidigare, vid den stora branden på nöjespalatset Tylöhus, räddade han en ung flicka ur lågornas rov. Av tacksamhet lovade hon Otto sin hand.
Det är bara en liten hake: Otto är ju höjdrädd! Hur kan den som inte ens klarar sig upp till S:t Olofs kapell utan att få svindel, ha vågat klättra upp till översta våningen på Tylöhus för att rädda den unga kvinnan...?


"Hjälten från Tylösand" är baserad på den tyska författarduon Franz Arnolds och Ernst Bachs "Der kühne Schwimmer", en fars som med stor framgång har spelats på många scener runt om i Sverige.

I Scendragets version hade handlingen förlagts till Tylösand, den rikskända badorten utanför Halmstad, och den i pjäsens originalversion icke simkunnige "hjälten" hade här förvandlats till en höjdrädd fasadklättrare.

För regi och manusbearbetning stod Mathias Svensson.

"Hjälten från Tylösand" spelades på Kulturhuset Najaden i Halmstad 17-24 februari 2024.