tio år av underhållning

I december 2009 samlade sig ett gäng teaterentusiaster i Halmstad för en verklig kraftansträngning: att tillsammans bilda en helt ny teaterförening i Nissastaden.

Som initiativtagare stod radarparet från flera års succéföreställningar sommartid på Halmstads slotts borggård, Lennart Jonsson och Lennart Eriksson.

- "En ny teaterförening?! Kan det va' nåt det?" - "Jajamänsan!"

Målsättningen var självklar: den nya föreningen skulle producera teaterföreställningar av hög kvalitet och för en stor publik. Amatörteater, javisst – men med en ambitionsnivå så nära professionell teater som det någonsin var möjligt!

Uppgiften var definitivt inte enkel. Allting skulle byggas upp från grunden och några externa bidrag fanns inte att tillgå. För att lyckas med föresatserna skulle det krävas mycket och hårt arbete.

Men det nya sällskapet, som döptes till Scendraget, hade också en enorm styrka i den rika flora av kunnande, erfarenhet och vilja som medlemmarna tillsammans förfogade över. Kompetensen fanns där, inte bara på scen, utan även i allt från kostym, smink och scenografi till servering och publikservice.

Redan ett halvår efter grundandet kunde Scendraget presentera sin första teaterproduktion på Slottet. Det var Gideon Wahlbergs klassiker Grabbarna i 57:an – elegant uppsnitsad av regissören Lars Classon – som stod på repertoaren. På scen medverkade gamla rutinerade skådespelare från tidigare somrar på Borggården, tillsammans med nya unga förmågor. Publiken kom i stora skaror och redan sommaren efter, 2011, följde den omtyckta uppsättningen av Vilhelm Mobergs Änkeman Jarl.

Därefter har det rullat på. Scendraget har under de tio åren spelat ett flertal föreställningar, på Slottet, men även andra scener i Halmstad. När nu Scendraget firar sina första tio år lyfter vi förstås med särskilt stor glädje och tacksamhet fram alla teaterentusiaster som med sina många och ovärderliga insatser hjälpt till att bygga upp föreningen och förverkliga ett flertal framgångsrika teaterproduktioner. Det är i den positiva andan som vi arbetar vidare!


Läs mer om våra tidigare föreställningar här >>>