I varsitt hus på 1930-talets Söder i Halmstad lever två mycket omaka bröder.
Den genomhygglige murarbasen Johan Johnsson bor med hustrun Hanna och sonen Albin i en liten oansenlig söderkåk på den ena delen av familjegården.
I det avsevärt större huset på den andra sidan av gården bor Erik med sin eleganta fru Aurore och hennes systerdotter Maj-Britt. Erik har tagit sig fram i livet med vassa armbågar och fula trick, och är numera en – till synes – framgångsrik affärsman, med det förnäma ”Jaeson” som taget efternamn.
Erik och Aurore ser, med upphöjt förakt, ner på Johan och hans familj. Släktskapet hade de helst förnekat – om det inte vore för att Johan, genom sin arvsrätt, äger halva gården.
Men det är mycket som kan förändras här i livet. Positioner kan skifta. Hög kan bli låg – och vice versa. Och ibland kan det gå snabbare än man anar.
Det får både Erik och Johan erfara.
 
Söderkåkar” är Gideon Wahlbergs mest kända teaterpjäs. Den hade premiär på Tantolundens friluftsteater i Stockholm 1930 och blev två år senare en populär långfilm med den svenske komikern Edvard Persson i en av de stora rollerna. 1970 blev historien TV-serie i sex delar, som visades i den då nystartade TV 2. TV-serien, med många folkkära skådespelare som Arne Källerud, Tor Isedal, Sune Mangs och Monica Zetterlund, har med åren uppnått kultstatus och bland annat listats som en av Tusen svenska klassiker i boken med samma namn.

Scendraget fyller tio år och det vill vi fira med att ge vår publik det allra främsta av svenska folklustspel -  i vår lokalanpassade Halmstadtappning på borggårdsscenen!

För regi och manusbearbetning står Mathias Svensson. Han har gedigen erfarenhet av teater på borggården och är väl förtrogen med Gideon Wahlbergs lustspel efter att ha medverkat som skådespelare i
Grabbarna i 57:an (2010) och som regissör för Fattiga friare (2014). Senast, sommaren 2018, stod han för regin till omtyckta Bröderna Östermans huskors
.

"Söderk
åkar" har premiär onsdagen 24 juni kl 19.30 och spelas sedan varje kväll till och med 5 juli (ej måndag).


Biljettbokning och information:
Telefon: 070-644 24 41 (Rigmor Wilderoth)
E-post: scendragethalmstad@gmail.com

Biljettpriser för sommaren 2020 hittar du här.

Som vanligt har vi servering p
å borggården. Varmt välkomna!

Bröderna Östermans huskors (2018)
Regissör Mathias Svensson och producent Rigmor Wilderoth
Välkommen till Halmstads slott!

Ensemblen 2020. Bakre raden fr. v.: Henning Nilsson, Rigmor Wilderoth, Peter Björk och Lasse Bernhardsen. Mellersta raden fr.v.: Göran Loneberg, Otto Kulju och Tommy Markenroth. Främre raden fr.v.: Tomas Webster, Rosian Robertsson, Johanna Holstein och Carolina Kvarnhäll. Saknas på bilden gör Victoria Linares.